Friday, October 23, 2009

Betulke nk jd cikgu


Ingat lagi lepas SPM dlu (2003)..antara nk jd doctor or jd cikgu, Tanya kawan2 sume support amek medic, mak ayah xkesah tp sy tau diorg pn mengharapkan sy amek medic.

Tp dalam hati saya still nk jd cikgu,cikgu,cikgu,cikgu sbb mmg dh termaktub dalam kad 001 nk jd cikgu.

Along kate,”dila betulke nk jd cikgu?budak2 zaman sekarang hebat2. Saya kata iA saya akan kuat, iA sbb saya ada Allah n iA kuat selagi mak, ayah n along support saya.[ rephrase sentence, xingt sy struktur sebenar ayat)

Tp untuk menyedapkan hati saya applied gak dua2 kos, [1) ijazah sarjana muda kimia dan pendidikan 2) medicine ] dengan memohon agar Allah tunjukkan apa yang terbaik untuk saya, sy yakin iA yang terbaik mmg telah ditetapkan olehNya.

Dengan nekadnya menolak tawaran matriks, I went to both interviews..KPM punya interview dlu pastu baru JPA.

Utk nk jd cikgu mcm2 sy dok nyembang sbb mmg dtg dari hati.
Utk temuduga JPA saya dengan blanknya terus meminta izin nk berhenti ckp sbb sy xtau kenapa saya nk jd doctor dan belaja medic di UK. My heart told me nothing bout medicine so did my brain.

Then obviously sy xdpt tawaran JPA (tuh pun along yg tolong checkkan keputusan) n saya dapat tawaran KPM (pun along tolong cekkan)


6 years later..

I’ve gained my BSc (Hons) Chemistry and Diploma of Education and now I’ve been posted to a school. Officially I’m a teacher now (haven’t get pay yet so no raya money for this year ;p )
Suddenly rase cam down lak..xla down sangat tp down sket. Selama ni mmg berkobar2 nk jd cikgu walaupun xkesah ape org kate n blaja tergolek terlentang terbeku n berbagai ter lagi xpenah pn rase down camni.

Betul, sy down sbb students. Betul apa yang along ingtkan saya dlu.

(Along is no longer here..along is somewhere over the sea..along nk jd doctor dan saya rase now dia still bertungkus lumus menjadi doctor)

regret ?

No

Never iAllah

ramadhan,2009

3 comments:

هدايه يسٓ / Hidayah Yassin said...

salam huda! sihat? tak perlulah rasa menyesal ek? akak yakin apa yang huda pilih selama ni dengan bantuan Allah iAllah semuanya berjalan dengan lancar...

bukan keluarga huda je harapkan huda jadi dr tapi keliling kita pun selalu rasa jadi dr tu bak dan bagus...

tapi semua keje pun mulanya dari didikan cikgu2 jugak kan? apa pun yang huda rasa dengan yakin dan Allah tentu akan bantu...

huda said...

akak..love u so much

هدايه يسٓ / Hidayah Yassin said...

love u jugak...